
V Ten przepis jest bez jajek
V Ten przepis jest bez mleka
(czas przygotowania około 20 minut)
Sardynki w tempurze idealnie nadają się jako przystawka lub przekąska. Są delikatne i zdecydowanie przebijają smakiem te z puszki 🙂
Składniki:
- 250 g świeżych sardynek
- 350ml gazowanej wody
- 200g mąki pszennej dobrej jakości
- olej do smażenia – minimum litr
- sól
- dodatkowo: cytryna i sałata do podania
Przygotowanie:
sardynki myjemy, osuszamy i delikatnie oprószamy solą. W misie miksera umieszczamy mąkę, wodę gazowaną, szczyptę soli i całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Konsystencja ciasta musi być na tyle zwarta być trzymać się na sardynkach, a jednocześnie nie za rzadka aby z nich nie spłynęła. Dlatego musimy w razie czego rozcieńczyć ciasto wodą gazowaną lub zagęścić mąką.
W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni lub „na oko”. Sardynki zanurzamy w cieście i smażymy po kilka sztuk na złoty kolor. Gotowe rybki wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Sardynki w tempurze podajemy same lub z cytryną i sałatą.
Smacznego!
Jejku, uwielbiam!
Poproszę…