Sałatka szwabska


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe


Sałatka szwabska jest klasyczna, smaczna i prosta do zrobienia. W różnych domach nazywana jest inaczej, składniki mogą być ciut inne ale jej smak kojarzy pewnie większość 🙂

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 25 min 40 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • ziemniaki - 5 sztuk

  • szynka (wędzona lub konserwowa) - 200 g

  • ogórki kiszone - 5 sztuk

  • cebula (mała) - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • majonez

  • musztarda

  • sól

  • pieprz

  • pieprz ziołowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę podobnie jak szynkę, ogórki, cebulę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W miseczce łączymy majonez, musztardę i przyprawy aby utworzyły sos. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem, próbujemy i doprawiamy do smaku.

Sałatka szwabska powinna być podawana ze świeżym pieczywem (może być bezglutenowe).

Uwagi

Ilość majonezu i musztardy zależy od naszych preferencji!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.