Lody truskawkowe
 
                Łatwy
 
                Przystępny
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Szybko, naturalnie i obłędnie pysznie! Dzisiaj zapraszamy na deserową pełnię lata lata czyli domowe lody truskawkowe, do których nie jest Ci potrzebna maszynka 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 25 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 25 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- truskawki - 500 g 
- śmietanka 30% - 250 ml 
- serek mascarpone - 250 g 
- cukier/ksylitol - 5 łyżek 
- esencja waniliowa (opcjonalnie) - 5 kropelek 
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjmy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Następnie umieszczamy je w rondelku, dodajemy 3 łyżki cukru i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut (bez pokrywki).
Odkładamy do ostudzenia, a gdy będą zimne na co najmniej 1.5h do lodówki.
Śmietankę, serek mascarpone, opcjonalnie kilka kropel esencji waniliowej i pozostały cukier umieszczamy w misie miksera i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Wyjmujemy i od razu ubijamy krem, po około 2-3 minutach sprawdzamy (najlepiej palcem) czy jest wystarczająco sztywny. Jeśli tak to dodajemy truskawki i całość miksujemy dosłownie kilka sekund.
Gotowe lody truskawkowe umieszczamy w jednym pojemniku lub kilku mniejszych i wkładamy do zamrażalnika.
Jeśli mamy większy pojemnik to warto co godzinę zamieszać lody aby były bardziej puszyste i lepiej się nakładały, aczkolwiek nie jest to konieczne. Jeśli korzystamy z mniejszej formy – co 30 minut.
Lody truskawkowe (w większym pojemniku) powinny być gotowe po około 7h mrożenia.
Uwagi
Dzień przed planowanym robieniem lodów śmietankę i serek mascarpone umieszczamy w lodówce, w innym wypadku krem może się nie ubić. Warto pojemnik z lodami zawinąć w kilkukrotną warstwę folii spożywczej aby zapachy z pozostałego jedzenia nie przenikały do lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            