Wegańskie tiramisu


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Klasyczny włoski deser w opcji bez mleka i jajek – zapraszamy na wegańskie tiramisu 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
35 min 15 min 50 min
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Biszkopt:

  • mąka - 2 szklanki

  • soda oczyszczona - 1 1/2 łyżeczki

  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka

  • mleko sojowe (nie słodzone) - 1 1/2 szklanki

  • ocet ryżowy - 1 1/2 łyżki

  • olej rzepakowy - 1/4 szklanki

  • cukier - 1 szklanka

  • sól - 1 szczypta

Krem jaglany:

  • kasza jaglana - 1 szklanka

  • śmietanka roślinna migdałowa - 150 ml

  • cukier/ksylitol - 250 g

  • mleczko kokosowe (80% kokosa) - 600 ml

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mocne espresso - 1/2 szklanki

  • likier amaretto - 5 łyżek

  • gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Do miski przesiewamy mąkę, sodę, cukier waniliowy.

W miseczce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej, cukier i całość mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Kolejno łączymy powoli składniki suche z mokrymi (używając trzepaczki), ale tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, jeśli nie to dopiekamy.

Krem jaglany:

Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy do momentu, aż będzie bardzo miękka.

Studzimy ją, dodajemy śmietankę roślinną, cukier, esencje waniliową i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki.

Twardą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno i łączymy łyżką z kremem jaglanym.

Wegańskie tiramisu:

Ostudzony biszkopt kroimy w paski (jak biszkopty), nasączamy obficie amaretto oraz espresso i przekładamy kremem jaglanym.

Całość oprószamy kakao. Wegańskie tiramisu podajemy schłodzone.

Uwagi

Przygotowując biszkopt, jeśli chcemy to możemy skorzystać z miksera (jednie wolne obroty), ale pamiętamy aby miksowanie trwało dosłownie kilka sekund, do połączenia składników. Nasza blaszka miała wymiary 25×25 cm, więc w razie użycia innej formy, czas pieczenia może się wydłużyć. Aby mleko kokosowe się ubiło musi być wcześniej schłodzone w lodówce minimum 12h + samo mleko musi mieć minimum 80% kokosa.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.