Wegańskie tiramisu

 

(czas przygotowania około 1h)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Klasyczny włoski deser w opcji bez mleka i jajek – zapraszamy na wegańskie tiramisu 🙂

Składniki

  • biszkopt:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka sojowego (nie słodzonego)
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • krem jaglany:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 150ml śmietanki roślinnej (polecamy migdałową)
  • 250g cukru lub ksylitolu
  • 1,5 puszki mleka kokosowego
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • dodatkowo:
  • mocne espresso (1 filiżanka)
  • kilka łyżek amaretto
  • kakao

Przygotowanie

biszkopt:

do miski przesiewamy mąkę, sodę, cukier waniliowy. W miseczce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej, cukier i całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Kolejno łączymy powoli składniki suche z mokrymi (używając trzepaczki), ale tylko do połączenia składników. Jeśli chcemy możemy skorzystać z miksera (jednie wolne obroty), ale pamiętamy aby miksowanie trwało dosłownie kilka sekund, do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, jeśli nie to dopiekamy. Nasza blaszka miała wymiary 25×25 cm, więc w razie użycia innej formy czas pieczenia może się wydłużyć.

Krem jaglany:

kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy do momentu, aż będzie bardzo miękka. Studzimy ją, dodajemy śmietankę roślinną, cukier, esencje waniliową i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Twardą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno i łączymy łyżką z kremem jaglanym.

Uwaga! Aby mleko kokosowe się ubiło musi być wcześniej schłodzone w lodówce minimum 12h + samo mleko musi mieć minimum 80% kokosa.

Wegańskie tiramisu:

ostudzony biszkopt kroimy w paski (jak biszkopty), nasączamy obficie amaretto oraz espresso i przekładamy kremem jaglanym. Całość oprószamy kakao. Wegańskie tiramisu podajemy schłodzone.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Wegańskie tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

45 ÷ 5 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital