Ciasto czekoladowe z 2 składników
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Lubicie „magiczne” przepisy z dwóch lub trzech produktów? My bardzo! Dlatego zapraszamy na ciasto czekoladowe z 2 składników, które samo w sobie smakuje pysznie, a w towarzystwie truskawek – rewelacja 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 30 min | 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
czekolada mleczna/gorzka - 300 g
jajka - 3 sztuki
PRZYGOTOWANIE
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Gdy czekolada przestygnie to dodajemy po jednym żółtku i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy w dwóch porcjach pianę z białek mieszając bardzo delikatnie, tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto czekoladowe z 2 składników pieczemy 30 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto serwujemy z ulubionymi dodatkami, nam najbardziej smakuje z cukrem pudrem i truskawkami.
Ciasto czekoladowe z 2 składników możemy także podawać na ciepło!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!