Bezy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Z czym Wam się kojarzą bezy? Nam z ogromną słodyczą! Kiedyś za nimi nie przepadaliśmy, ale aktualnie je uwielbiamy, zwłaszcza jako dodatek i ozdoba ciast. Zapraszamy na bezy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 50 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
białka jaja - 2 sztuki
drobny cukier - 120 g
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Białka (najlepiej w pokojowej temperaturze) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Po około minucie dodajemy szczyptę soli, ubijamy dalej.
Gdy piana będzie lśniąca i sztywna dodajemy powoli (najlepiej po łyżce) cukier, cały czas ubijając.
Piekarnik ustawiamy na 140 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, pianę białkową nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy.
Najlepiej jeśli będą one niewielkie. Pamiętamy także o odstępach, ponieważ bezy trochę urosną.
Pieczemy 50 minut i po tym czasie sprawdzamy czy bezy są już gotowe, jeśli nie to dopiekamy około 10 minut.
Bezy podajemy same, z dżemem lub jako dodatek do ciast.
Uwagi
Pilnujemy aby nie przebić białek. Jeśli będziemy ubijali zbyt długo to zaczną one podchodzić płynem, a piana będzie wyglądała jak zważony krem. Wtedy musimy zacząć wszystko od początku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!