Bezy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe


Z czym Wam się kojarzą bezy? Nam z ogromną słodyczą! Kiedyś za nimi nie przepadaliśmy, ale aktualnie je uwielbiamy, zwłaszcza jako dodatek i ozdoba ciast. Zapraszamy na bezy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 50 min 1 h 5 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
20

  • białka jaja - 2 sztuki

  • drobny cukier - 120 g

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Białka (najlepiej w pokojowej temperaturze) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.

Po około minucie dodajemy szczyptę soli, ubijamy dalej.

Gdy piana będzie lśniąca i sztywna dodajemy powoli (najlepiej po łyżce) cukier, cały czas ubijając.

Piekarnik ustawiamy na 140 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, pianę białkową nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy.

Najlepiej jeśli będą one niewielkie. Pamiętamy także o odstępach, ponieważ bezy trochę urosną.

Pieczemy 50 minut i po tym czasie sprawdzamy czy bezy są już gotowe, jeśli nie to dopiekamy około 10 minut.

Bezy podajemy same, z dżemem lub jako dodatek do ciast.

Uwagi

Pilnujemy aby nie przebić białek. Jeśli będziemy ubijali zbyt długo to zaczną one podchodzić płynem, a piana będzie wyglądała jak zważony krem. Wtedy musimy zacząć wszystko od początku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.