Dżem morelowy

 

(czas przygotowania 2h + przygotowanie owoców)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Idealny na wakacyjne śniadanie do rogali, a w zimie pyszne wspomnienie lata 🙂 Zapraszamy na dżem morelowy!

Składniki:

  • 1kg moreli
  • 1szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Przygotowanie:

morele myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Następnie umieszczamy je w garnku (najlepiej z grubszym dnem), dodajemy sok z cytryny, cukier, opcjonalnie szczyptę cynamonu i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Po około 2-3 minutach zmieszamy ogień na mały. Dżem morelowy gotujemy około 2 godziny co jakiś czas mieszając.

Uwaga! Pianę, która zbiera się na powierzchni dżemu możemy albo delikatnie wmieszać albo usunąć.

Gdy morele się rozpadną, a konsystencja będzie jednolita to ściągamy dżem do ostygnięcia.

Dżem morelowy możemy przełożyć do słoików i zagotować na zimę lub jeść od razu.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Dżem morelowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 79 = 87

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital