Dżem morelowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Idealny na wakacyjne śniadanie do rogali, a w zimie pyszne wspomnienie lata 🙂 Zapraszamy na dżem morelowy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 2 h 2 h 10 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 2 h
Gotowe 2 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • morele - 1 kg

  • cukier - 1 szklanka

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Morele myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.

Następnie umieszczamy je w garnku (najlepiej z grubszym dnem), dodajemy sok z cytryny, cukier, opcjonalnie szczyptę cynamonu i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Po około 2-3 minutach zmieszamy ogień na mały.

Dżem morelowy gotujemy około 2 godziny co jakiś czas mieszając.

Gdy morele się rozpadną, a konsystencja będzie jednolita to ściągamy dżem do ostygnięcia.

Dżem morelowy możemy przełożyć do słoików i zagotować na zimę lub jeść od razu.

Uwagi

Pianę, która zbiera się na powierzchni dżemu możemy albo delikatnie wmieszać albo usunąć.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.