Ciasto z porzeczkami w 10 minut

 

(czas przygotowania 10 minut + pieczenie)

 

V Ten przepis jest bez mleka

 

Lato, przepiękne czerwone porzeczki, więc nie może zabraknąć tej pozycji na liście wypieków! Zapraszamy na ciasto z porzeczkami w 10 minut 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanka drobnego cukru (możemy dać ciut mniej lub więcej – zależy od kwaśności porzeczek)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 300g czerwonych porzeczek
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

czerwone porzeczki myjemy, pozbywamy się zielonych gałązek i osuszamy. Jajka ubijamy na pulchną masę, następnie powoli dodajemy cukier i aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą dolewamy olej. Mąki i proszek do pieczenie przesiewamy i dodajemy do ciasta, cały czas miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto i posypujemy porzeczkami. Ciasto porzeczkowe pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy. Gdy ciasto ostygnie to posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto z porzeczkami możemy podawać z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Ciasto z porzeczkami w 10 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 × = 24

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital