Muffiny z truskawkami

 

(czas przygotowania około 10 minut + pieczenie)

Szybki deser do popołudniowej kawki, który sprawdza się od zawsze 🙂 Zapraszamy na muffiny z truskawkami!

Składniki:

  • 200g truskawek
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: bita śmietana, syrop truskawkowy

Przygotowanie:

masło roztapiamy i lekko przestudzamy. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki mokre czyli mleko i jajka. Wszystko mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy.

Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, osuszamy i kroimy na ćwiartki.

Składniki mokre mieszamy z suchymi tylko do połączenia składników (nie używamy miksera tylko łyżki). Kolejno dodajemy truskawki i ponownie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek. Muffiny z truskawkami pieczemy 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są gotowe, w razie czego dopiekamy minutę lub dwie. Babeczki odstawiamy do ostygnięcia

Muffiny truskawkowe podajmy z bitą śmietaną i syropem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Muffiny z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

42 ÷ = 14

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital