Chłodnik z botwinki
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Buraczki to jedne z naszych ulubionych warzyw, a chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w naszym letnim menu 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | 
| 10 min | 25 min | 35 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 10 min | 
| Gotowanie | 25 min | 
| Gotowe | 35 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- pęczek botwinki (z około 3-4 większymi buraczkami) - 1 sztuka 
- bulion - 1 l 
- sok z cytryny - 3 łyżeczki 
- maślanka - 400 ml 
- czosnek (ząbki) - 2 sztuki 
- ogórki gruntowe - 2 sztuki 
- sól 
- pieprz 
Opcjonalnie:
- jajka 
- kleksy śmietany do dekoracji 
- koperek 
PRZYGOTOWANIE
Botwinkę myjemy, kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy.
Zagotowujemy bulion, dodajemy buraczki i zakwaszamy cytryną (dzięki temu kolor będzie ładny i wyrazisty).
Gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz botwinkę.
Gotujemy około 5 minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Wywar chłodzimy.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, jeśli mamy ochotę na chłodnik z jajkiem to je gotujemy na twardo i przekrawamy na pół.
Chłodnik z botwinki mieszamy z maślanką i podajemy z ogórkiem, opcjonalnie z jajkiem i koperkiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            