Chłodnik z botwinki


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Buraczki to jedne z naszych ulubionych warzyw, a chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w naszym letnim menu 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 25 min 35 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • pęczek botwinki (z około 3-4 większymi buraczkami) - 1 sztuka

  • bulion - 1 l

  • sok z cytryny - 3 łyżeczki

  • maślanka - 400 ml

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • ogórki gruntowe - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie:

  • jajka

  • kleksy śmietany do dekoracji

  • koperek

PRZYGOTOWANIE

Botwinkę myjemy, kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy.

Zagotowujemy bulion, dodajemy buraczki i zakwaszamy cytryną (dzięki temu kolor będzie ładny i wyrazisty).

Gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz botwinkę.

Gotujemy około 5 minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Wywar chłodzimy.

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, jeśli mamy ochotę na chłodnik z jajkiem to je gotujemy na twardo i przekrawamy na pół.

Chłodnik z botwinki mieszamy z maślanką i podajemy z ogórkiem, opcjonalnie z jajkiem i koperkiem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.