Chłodnik z botwinki

 

(czas przygotowania około 30 minut)

V Ten przepis jest bez glutenu

Buraczki to jedne z naszych ulubionych warzyw, a chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w naszym letnim menu 🙂

Składniki:

  • pęczek botwinki (z około 3-4 większymi buraczkami)
  • 1 lit bulionu (u nas warzywny, ale może być też mięsny)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 400ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki gruntowe
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • opcjonalnie: ugotowane jajka, kleksy śmietany do dekoracji, koperek

Przygotowanie:

botwinkę myjemy, kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy. Zagotowujemy bulion, dodajemy buraczki i zakwaszamy cytryną (dzięki temu kolor będzie ładny i wyrazisty). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz botwinkę. Gotujemy około 5 minut, w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wywar chłodzimy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, jeśli mamy ochotę na chłodnik z jajkiem to je gotujemy na twardo i przekrawamy na pół.

Chłodnik z botwinki mieszamy z maślanką i podajemy z ogórkiem, opcjonalnie z jajkiem i koperkiem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

54 ÷ 9 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital