Tort truskawkowy z mascarpone
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Tort truskawkowy z mascarpone to prosta i niewymagająca propozycja na letni deser, a smak z pewnością Was nie zawiedzie 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 25 min | 30 min | 55 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 25 min | 
| Pieczenie | 30 min | 
| Gotowe | 55 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 10 | 
Biszkopt:
- jajka - 6 sztuk 
- cukier - 300 g 
- mąka ziemniaczana - 150 g 
- mąka pszenna - 150 g 
- proszek do pieczenia - 1 łyżka 
- gorąca woda - 6 łyżek 
Krem mascarpone:
- śmietanka 36% - 500 ml 
- serek mascarpone - 250 g 
- cukier puder - 4 łyżki 
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka 
Dodatkowo:
- truskawki - 500 g 
- czekolada deserowa - 200 g 
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.
Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Krem z mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Tort truskawkowy z mascarpone:
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Krem mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na biszkopt. Następnie układamy truskawki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy tort truskawkowy.
Uwagi
Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            