Tort truskawkowy z mascarpone

 

(czas przygotowania około 30 minut + pieczenie i chłodzenie)

Tort truskawkowy z mascarpone to prosta i nie wymagająca propozycja na letni deser, a smak z pewnością Was nie zawiedzie 🙂

Składniki

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek gorącej wody
  • krem z mascarpone:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • dodatkowo:
  • 500g truskawek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

biszkopt:

do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Krem z mascarpone:

śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników. Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce! Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Tort truskawkowy z mascarpone:

biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Krem mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na biszkopt. Następnie układamy truskawki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy tort truskawkowy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Tort truskawkowy z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

66 ÷ = 22

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital