Sorbet mojito

 

(czas przygotowania około 15 minut + mrożenie)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Nasze ostatnie odkrycie – sorbet mojito co prawdziwy sztos! Drink w formie lodów czyli idealna propozycja na wakacje i oczywiście nie jest nam potrzebna żadna maszynka 🙂

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 50ml białego rumu
  • 200ml soku wyciśniętego z limonek
  • skórka starta z 2 limonek
  • pęczek mięty (albo około 8 gałązek)
  • niecałe pół szklanki cukru

Przygotowanie:

w garnku zagotowujemy wodę miętą, cukrem i skórką z limonek. Następnie przecedzamy wywar, ostudzamy i dodajemy sok z limonek oraz rum. Próbujemy i w razie czego dokwaszamy lub dosładzamy. Sorbet mojito przykrywamy szczelnie folią spożywczą aby zapachy nie przechodziły i wkładamy do zamrażalnika, Po około 45 minutach wyciągamy i mieszamy/miksujemy sorbet. Robimy to jeszcze dwukrotnie po upływie każdych 45 minut.

Sorbet mojito podajemy sam lub z dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Sorbet mojito

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

50 ÷ 5 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital