Pijany Izydor

 

Ciasto ciut bardziej wymagające, ale smakiem w pełni wynagradza! Pijany Izydor to klasyk, a przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

Składniki:

spód

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 7 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • powidło śliwkowe

masa orzechowa

  • 25 dkg zmielonych włoskich orzechów
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g spirytusu lub wódki (jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocnym alkoholem)

masa jajeczna

  • 3 całe jajka (sparzyć wrzątkiem)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 25 dkg masła 82%
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

spód

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać do utartej masy i razem utrzeć. Ubić pianę z białek, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Tak przyrządzoną masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 160-170 st. Upieczone ciasto wystudzić i posmarować cienko powidłem.

Masa orzechowa

Orzechy wymieszać z cukrem i alkoholem do uzyskania gęstej masy, a następnie nałożyć na posmarowane powidłem ciasto.

Masa jajeczna

Jajka z cukrem ubić na parze, nad gotującą się wodą. Ubitą masę wystudzić, a następnie utrzeć z masłem, dodając partiami. Na koniec dodać kakao oraz spirytus i razem utrzeć. Gotową masę wyłożyć na masę orzechową i rozsmarować na równą warstwę. Na wierzch polać polewą czekoladową.

Pijany Izydor powinien być schłodzony przed podaniem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Pijany Izydor

  1. Kurczę, ten Izydor na zdjęciu to naprawdę niezłe ciacho 😉 Robiony ręcznie, czy z pomocą jakiegoś nowoczesnego sprzętu? Jeśli ręcznie to naprawdę podziwiam, mi od dawna już pomaga robot kuchenny do ciasta, parę miesięcy temu zrobiłam sobie nawet mały „upgrade” i zaopatrzyłam się w Kenwooda, bez niego na pewno nigdy nie zrobiłabym czegoś co tak apetycznie wygląda.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 5 = 45

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital