Pijany Izydor

 

Ciasto ciut bardziej wymagające, ale smakiem w pełni wynagradza! Pijany Izydor to klasyk, a przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

Składniki:

spód

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 7 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • powidło śliwkowe

masa orzechowa

  • 25 dkg zmielonych włoskich orzechów
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g spirytusu lub wódki (jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocnym alkoholem)

masa jajeczna

  • 3 całe jajka (sparzyć wrzątkiem)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 25 dkg masła 82%
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

spód

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać do utartej masy i razem utrzeć. Ubić pianę z białek, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Tak przyrządzoną masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 160-170 st. Upieczone ciasto wystudzić i posmarować cienko powidłem.

Masa orzechowa

Orzechy wymieszać z cukrem i alkoholem do uzyskania gęstej masy, a następnie nałożyć na posmarowane powidłem ciasto.

Masa jajeczna

Jajka z cukrem ubić na parze, nad gotującą się wodą. Ubitą masę wystudzić, a następnie utrzeć z masłem, dodając partiami. Na koniec dodać kakao oraz spirytus i razem utrzeć. Gotową masę wyłożyć na masę orzechową i rozsmarować na równą warstwę. Na wierzch polać polewą czekoladową.

Pijany Izydor powinien być schłodzony przed podaniem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Pijany Izydor

  1. Kurczę, ten Izydor na zdjęciu to naprawdę niezłe ciacho 😉 Robiony ręcznie, czy z pomocą jakiegoś nowoczesnego sprzętu? Jeśli ręcznie to naprawdę podziwiam, mi od dawna już pomaga robot kuchenny do ciasta, parę miesięcy temu zrobiłam sobie nawet mały „upgrade” i zaopatrzyłam się w Kenwooda, bez niego na pewno nigdy nie zrobiłabym czegoś co tak apetycznie wygląda.

     

Odpowiedz na „Kasia FutkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

27 ÷ = 3

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital