Pijany Izydor


x

Normalny

Drogi


Ciasto ciut bardziej wymagające, ale smakiem w pełni wynagradza! Pijany Izydor to klasyk, a przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
35 min 30 min 1 h 5 min
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Spód:

  • masło - 14 dag

  • cukier - 15 dag

  • jajka (oddzielić żółtka od białek) - 4 sztuki

  • mąka - 7 dag

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • zmielone orzechy włoskie - 12 dag

  • kakao - 1 łyżka

  • powidła śliwkowe

Masa orzechowa:

  • zmielone orzechy włoskie - 25 dag

  • cukier puder - 2 łyżki

  • spirytus - 100 g

Masa jajeczna:

  • jajka (sparzyć wrzątkiem) - 3 sztuki

  • cukier kryształ - 1 szklanka

  • masło 82% - 25 dag

  • kakao - 2 łyżki

  • spirytus - 3 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada deserowa na polewę

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku.

Orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać do utartej masy i razem utrzeć.

Ubić pianę z białek, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.

Tak przyrządzoną masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 160-170 st.

Upieczone ciasto wystudzić i posmarować cienko powidłem.

Masa orzechowa:

Orzechy wymieszać z cukrem i alkoholem do uzyskania gęstej masy, a następnie nałożyć na posmarowane powidłem ciasto.

Masa jajeczna:

Jajka z cukrem ubić na parze, nad gotującą się wodą.

Ubitą masę wystudzić, a następnie utrzeć z masłem, dodając partiami.

Na koniec dodać kakao oraz spirytus i razem utrzeć.

Gotową masę wyłożyć na masę orzechową i rozsmarować na równą warstwę. Wierzch polać polewą czekoladową.

Pijany Izydor powinien być schłodzony przed podaniem.

Uwagi

Jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocnym alkoholem może użyć zamiast spirytusu wódki.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Mp 4 miesiące temu
Na jaką blaszkę jest ten przepis
      Odpowiedz
Barbara 3 lata temu
Polecam przepis to klasyka .
1    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.