Gazpacho


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Kwintesencja lata czyli gazpacho, które idealnie sprawdzi się na letnią przystawkę 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • pomidory - 1 kg

  • papryka - 1/2 sztuki

  • ogórki gruntowe - 2 sztuki

  • cebula - 1/2 sztuki

  • chleb (kromki) - 3 sztuki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • papryczka chilli (opcjonalnie) - 1/4 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek - 5 łyżek

  • sól

  • pieprz

  • ulubione zioła (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Pomidory sparzamy i przecieramy na sitku aby usunąć pestki.

Paprykę, ogórki, cebulę, chili myjemy/obieramy, kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Z chleba usuwamy skórkę i również kroimy w kostkę.

W większym naczyniu umieszczamy przetarte pomidory, pozostałe warzywa, chleb, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość dokładanie blendujemy.

Próbujemy gazpacho i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.

W razie potrzeby dokwaszamy cytryną lub dosładzamy cukrem i odkładamy do lodówki na około 2-3h.

Gazpacho podajemy z drobno pokrojonymi warzywami (papryka, ogórek, cebula) i świeżym pieczywem lub grzankami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.