Rosół bawarski

 

(czas przygotowania około 15 minut + gotowanie klusek i bulionu)

Rosół z kluskami z kaszy manny to naprawdę pyszne i ciekawe połączenie 🙂 Zapraszamy na rosół bawarski!

Składniki:

  • 1 litr bulionu wołowego lub innego (nasz przepis na rosół znajdziesz tutaj)
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

masło umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i 1-2 łyżki kaszy manny. Gdy składniki się połączą dodajemy przyprawy i pozostałą kaszę. Gotową masę odstawiamy na 15-20 minut.

Za pomocą łyżki nabieramy masę i formujemy ją (wilgotnymi dłońmi) na kształt podłużnych klusek. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Kluski gotujemy około 15 minut, do czasu aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Bulion mocno podgrzewamy i podajemy razem z kluseczkami z kaszy manny.

Uwaga! Kluseczki możemy także gotować w bulionie.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 × = 70

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital