Placuszki z cukinii
 
                Normalny
 
                Tani
Placuszki z cukinii to obowiązkowe danie latem! 🙂 Polecamy je gorąco!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 40 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 40 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 25 | 
- cukinia - 600 g 
- jajka - 4 sztuki 
- jogurt naturalny - 4 łyżki 
- cebula - 2 sztuki 
- mąka pszenna - 180 g 
- czosnek (ząbki) - 3 sztuki 
- wędzona papryka - 1 szczypta 
- sól 
- pieprz 
- pieprz ziołowy 
- olej rzepakowy 
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie posypujemy ja solą i odstawiamy na około 25 minut.
o tym czasie odciskamy ją z soku, który puściła.
Cebule obieramy i również ścieramy na grubych oczkach (pozbywając się nadmiaru soku), a czosnek przeciskamy przez praskę.
W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, czosnek, jajka, jogurt, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę.
Następnie powoli dodajemy mąkę do momentu aż ciasto na placuszki z cukinii nie będzie zbyt rzadkie.
Może się okazać, że potrzebne jest ciut mniej lub więcej mąki – wszystko zależy od dokładnej wielkości naszej cukinii.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Placuszki z cukinii smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placuszki z cukinii zdejmujemy na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placuszki z cukinii podajemy same lub z kefirem/śmietaną.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            