
(czas przygotowania około 40 minut, przepis na 25-30 placuszków)
Placuszki z cukinii to obowiązkowe danie latem! 🙂 Polecamy je gorąco!
Składniki:
- 2 mniejsze cukinie lub jedna większa (około 600g)
- 4 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 cebule
- 15 łyżek mąki pszennej (około 180g)
- 3 większe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- szczypta wędzonej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
cukinie myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie posypujemy ja solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie odciskamy ją z soku, który puściła. Cebule obieramy i również ścieramy na grubych oczkach (pozbywając się nadmiaru soku), a czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, czosnek, jajka, jogurt, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę. Następnie powoli dodajemy mąkę do momentu aż ciasto na placuszki z cukinii nie będzie zbyt rzadkie. Może się okazać, że potrzebne jest ciut mniej lub więcej mąki – wszystko zależy od dokładnej wielkości naszej cukinii.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Placuszki z cukinii smażymy na złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placuszki z cukinii podajemy same lub z kefirem/śmietaną.
Smacznego!