Placuszki z cukinii

 

(czas przygotowania około 40 minut, przepis na 25-30 placuszków)

Placuszki z cukinii to obowiązkowe danie latem! 🙂 Polecamy je gorąco!

Składniki:

  • 2 mniejsze cukinie lub jedna większa (około 600g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 15 łyżek mąki pszennej (około 180g)
  • 3 większe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • szczypta wędzonej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

cukinie myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie posypujemy ja solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie odciskamy ją z soku, który puściła. Cebule obieramy i również ścieramy na grubych oczkach (pozbywając się nadmiaru soku), a czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, czosnek, jajka, jogurt, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę. Następnie powoli dodajemy mąkę do momentu aż ciasto na placuszki z cukinii nie będzie zbyt rzadkie. Może się okazać, że potrzebne jest ciut mniej lub więcej mąki – wszystko zależy od dokładnej wielkości naszej cukinii.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Placuszki z cukinii smażymy na złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Placuszki z cukinii podajemy same lub z kefirem/śmietaną.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 4

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital