Kalafior w beszamelu


x

Łatwy

Tani

Bez jajek


Kalafior w beszamelu to proste, a zarazem niebanalne danie, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielna przystawka lub kolacja na ciepło 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 12 min 15 min 37 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 12 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 37 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • główka kalafiora (większa) - 1 sztuka

  • mleko - 1 1/2 szklanki

  • masło - 1 1/2 łyżki

  • mąka pszenna - 1 1/2 łyżki

  • starty ser żółty - 1 garść

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (około 12-15 minut), powinien być al dente, ale nie za twardy.

W małym garnku roztapiamy masło. Zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i dodajemy mąkę, energicznie mieszamy.

Następnie powoli dodajemy mleko – cały czas mieszając, do momentu aż sos zgęstnieje.

Doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kalafiora, zalewamy sosem i posypujemy serem żółtym.

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Kalafior powinien być pieczony około 15-20 minut, do zarumienienia się sera.

Gotowy kalafior w beszamelu powinien być serwowany na ciepło jako dodatek do dań.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.