
(czas przygotowania około 8-10 minut + pieczenie, porcja na keksówkę)
Planujesz zrobić deser, ale masz niewiele czasu? Jeśli tak to zapraszamy na błyskawiczne ciasto czekoladowo–bananowe 🙂 Jest ono wilgotne i bardzo aromatyczne!
Składniki:
- 2 banany (mocno dojrzałe)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklana cukru
- 3/4 szklanki mleka (mleko powinno być ciepłe)
- 5 łyżek kakao (nie bardzo kopiatych)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
- dodatkowo: czekolada na polewę (może być mleczna lub gorzka – jaka wolimy)
Przygotowanie:
w jednej misce łączymy mokre składniki – jajka, mleko, olej kokosowy, esencję waniliową, a do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, szczyptę soli – mieszamy. Banany blenduejmy, a następnie miksujemy z mokrymi składnikami. Wyłączamy mikser, dodajemy suche składniki i masę na ciasto szybko łączymy łyżką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę, zaraz po połączeniu składników, przekładamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto czekoladowo–bananowe pieczemy 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być wilgotny, ale ciasto nie powinno się kleić), w razie potrzeby dopiekamy kilka minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy przestudzone ciasto.
Ciasto czekoladowo-bananowe podajemy samo lub z ulubionymi dodatkami np. owocami, bitą śmietaną, lodami.
Smacznego!
rewelacyjnie wygląda
Ależ śliczne to ciasto! I na pewno pyszne 🙂
musi być pyszne :D!
To musi być pyszne, świetnie połączenie składników 🙂
Pysznie, do kawusi idealne 🙂
Pychotka. Aż ślinka cieknie 🙂
Pyszne połączenie 🙂
Wygląda mega apetycznie! Oj, zjadłabym! <3
Ładnie wygląda 🙂