Kotlety z kaszy jaglanej

 

(czas przygotowania około 30 minut + pieczenie/smażenie)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Dzisiaj zapraszamy na pyszne kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy 🙂 Zdrowe, lekkie, sprawdzą się dla wegan i wegetarian!

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 250g ciecierzycy (ugotowanej samodzielnie lub z kartonika)
  • 3 szt. suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

kaszę jaglaną porządnie płuczemy na sitku i gotujemy 5 minut dłużej niż na instrukcji (około 20 minut) i odstawiamy do ostudzenia. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W głębszej misce umieszczamy kaszę jaglaną, odsączoną ciecierzycę, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy suszone pomidory, czosnek – mieszamy. Próbujemy masę i doprawiamy do smaku. Następnie formujemy kotlety z kaszy jaglanej i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Jeśli chcemy aby kotlety z kaszy jaglanej były mniej kaloryczny to możemy je upiec w piekarniku – 30 minut w 180 stopniach (w połowie czasu obracamy na drugą stronę).

Kotlety z kaszy jaglanej możemy podawać z sosem pomidorowym!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Kotlety z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

48 − 38 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital