Karkówka w ketchupie
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Karkówka w ketchupie to prosty i pyszny obiad z zaledwie kilku składników, polecamy bo jest naprawdę pyszny 🙂
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
| 10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
| Przygotowanie | 10 min |
| Pieczenie | 1 h 30 min |
| Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 4 |
karkówka wieprzowa - 1 kg
ketchup dobrej jakości - 800 ml
woda - 150 ml
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
cebula - 1 sztuka
cytryna
oregano (lub zioła prowansalskie)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Karkówkę kroimy w plastry lub mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na około 45 minut do lodówki.
W misce mieszamy ketchup, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, zioła. Próbujemy sos i w razie potrzeby go dokwaszamy oraz doprawiamy.
Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Mięso pieczemy pod przykryciem około 1.5h. W połowie pieczenia możemy zamieszać mięso.
Karkówka w ketchupie powinna być podawana wraz sosem i ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Możemy użyć ketchupu ładnego lub pikantnego, wszystko zależy od naszych preferencji.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

