Karkówka w ketchupie

 

(czas przygotowania około 15 minut + pieczenie 1.5h, przepis na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Karkówka w ketchupie to prosty i pyszny obiad z zaledwie kilku składników, polecamy bo jest naprawdę pyszny 🙂

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 800 ml ketchupu dobrej jakości (pikantny lub łagodny – zależy od naszych preferencji)
  • 150ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • cytryna
  • oregano (lub zioła prowansalskie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

karkówkę kroimy w plastry lub mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na około 45 minut do lodówki. W misce mieszamy ketchup, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, zioła. Próbujemy sos i w razie potrzeby go dokwaszamy oraz doprawiamy.

Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Mięso pieczemy pod przykryciem około 1.5h. W połowie pieczenia możemy zamieszać mięso.

Karkówka w ketchupie powinna być podawana wraz sosem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 4 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital