Schab ze śliwkami w piwie

 

(czas przygotowania około 1h, przepis dla 4 osób)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Schab ze śliwkami w piwie to pyszna propozycja na aromatyczny i niebanalny obiad 🙂

Składniki:

  • 800g schabu
  • 400ml jasnego piwa
  • 2 średniej wielkości pory
  • 120g suszonych śliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawa do grilla
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą do grilla (nie bardzo obficie, gdyż zawiera ona w sobie sól). Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron. Pory myjemy, usuwamy korzenie, białą część kroimy wzdłuż, a następnie na kawałki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy połowę śliwek i zalewamy schab piwem. Dusimy na małym ogniu około 30 minut (lub dłużej jeśli mięso nie będzie miękkie).

Po tym czasie przecier pomidorowy rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy wraz pozostałymi śliwkami do mięsa. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Gotowy schab ze śliwkami w piwie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Schab ze śliwkami w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

64 + = 71

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital