Pieczony ser halloumi

 

(czas przygotowania około 5 minut + 8 minut pieczenia)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Pieczony ser halloumi to nasze ostatnie odkrycie – jest delikatny, odrobinę podobny do naszego oscypka, jednak nie wędzony. Idealnie smakuje zarówno pieczony w piekarniku jak i grillowany.

Ser halloumi oryginalnie pochodzi z Cypru, ale aktualnie spokojnie możemy go znaleźć na pułkach większości marketów.

Składniki:

  • 1 kostka sera halloumi
  • mieszanka przypraw – papryka ostra, słodka, wędzona, odrobina suszonego czosnku

Przygotowanie:

ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 0,5-0,7 cm i obtaczamy w mieszance przypraw. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Naczynie żaroodporne możemy delikatnie skropić oliwą, aczkolwiek nie jest to konieczne, układamy ser halloumi i pieczemy go 3-4 minuty z każdej strony.

Uwaga! Do mieszanki przypraw nie dodajemy soli, gdyż ser sam w sobie jest słony!

Pieczony ser halloumi podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem oraz w towarzystwie mięty i nasion granatu.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Pieczony ser halloumi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

95 ÷ = 19

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital