
(czas przygotowania około 20 minut + 4.5h gotowania, przepis na 15 słoiczków po 200ml)
V Ten przepis jest bez jajek
V Ten przepis jest bez mleka
V Ten przepis jest bez glutenu
Sos adżika to rewelacyjny smakołyk prosto z kuchni kaukaskiej 🙂 Robi się go prosto, a efekt zachwyca!
Składniki:
- 2.5 kg pomidorów
- 300g marchewki
- 700g czerwonej papryki
- 1 cebula
- 500g jabłek (szara reneta)
- 250ml oleju rzepakowego
- 125 ml octu jabłkowego
- 150g cukru
- 150g czosnku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Marchewki, jabłka, cebulę obieramy, a z papryk i chili usuwamy gniazdka nasienne. Wszystkie warzywa rozdrabniamy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy około 2h. Po tym czasie dodajemy ocet, olej i gotujemy kolejne 1.5h.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu adżika wraz z solą, pieprzem oraz cukrem. Całość gotujemy jeszcze godzinę.
Gotowy sos adżika próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Słoiczki wyparzamy, osuszamy. Przelewamy gorący sos, zakręcamy suchymi wieczkami, obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
CZY TO TRZEBA AŻ TYLE GODZIN GOTOWAĆ ? ZERO WITAMIN ZOSTANIE…
Może jednak coś zostanie… 😉 Taki jest oryginalny przepis. Pozdrawiamy ciepło!
Słyszałam ale nie robiłam. Zrobiłam za to ajvar 🙂
A ja zrobiłem zupę grzybową