Sos adżika

 

(czas przygotowania około 20 minut + 4.5h gotowania, przepis na 15 słoiczków po 200ml)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Sos adżika to rewelacyjny smakołyk prosto z kuchni kaukaskiej 🙂 Robi się go prosto, a efekt zachwyca!

Składniki:

  • 2.5 kg pomidorów
  • 300g marchewki
  • 700g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 500g jabłek (szara reneta)
  • 250ml oleju rzepakowego
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 150g cukru
  • 150g czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Marchewki, jabłka, cebulę obieramy, a z papryk i chili usuwamy gniazdka nasienne. Wszystkie warzywa rozdrabniamy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy około 2h. Po tym czasie dodajemy ocet, olej i gotujemy kolejne 1.5h.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu adżika wraz z solą, pieprzem oraz cukrem. Całość gotujemy jeszcze godzinę.

Gotowy sos adżika próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Słoiczki wyparzamy, osuszamy. Przelewamy gorący sos, zakręcamy suchymi wieczkami, obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Sos adżika

Odpowiedz na „ErviAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − = 8

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital