Śliwki w boczku

 

(czas przygotowania 5 minut + pieczenie, przepis na 15 koreczków)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Klasyczna przekąska, idealna na spotkanie w gronie znajomych 🙂 Śliwki w boczku smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno, mocno przyrumienione i delikatnie – wszystko zależy od naszych preferencji 🙂

Polecamy także rewelacyjny schab z piwem i suszonymi śliwkami – przepis znajdziecie tutaj!

Składniki:

  • 15 suszonych lub wędzonych śliwek
  • 15 plastrów boczku wędzonego (musimy wybrać możliwie najbardziej chudy)
  • dodatkowo: wykałaczki

Przygotowanie:

każdą śliwkę dokładnie owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śliwki w boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy wedle uznania – zależy jak bardzo przyrumieniony boczek preferujemy. Jednak rekomendujemy nie piec dłużej niż 15 minut.

Śliwki w boczku możemy podawać z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Śliwki w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 2 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital