Ciasto kruche ze śliwkami


x

Łatwy

Tani


Dzisiaj zapraszamy na pyszne ciasto kruche ze śliwkami, które ostatnio podbiło nasze serca! Jest delikatne i mocno śliwkowe, a kruszonka zdecydowanie podbija efekt WOW 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 2 min 1 h 32 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h 2 min
Gotowe 1 h 32 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Ciasto:

  • mąka - 200 g

  • masło - 100 g

  • cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Kruszonka:

  • mąka - 1 szklanka

  • cukier - 1 szklanka

  • masło - 100 g

  • cynamon - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • śliwki - 600 g

  • cukier waniliowy - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na niego groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.

Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 7-8 minut do czasu, aż się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Kruszonka:

Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy.

Całość mieszamy do połączenia się składników i formujemy/rozcieramy na grudki.

Ciasto kruche ze śliwkami:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, przekrawamy na ćwiartki.

Następnie układamy śliwki na podpieczonym spodzie, skórką do dołu i całość posypujemy cukrem waniliowym, a kolejno kruszonką.

Ciasto kruche ze śliwkami pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, aż kruszonka się zarumieni.

Gotowe ciasto kruche ze śliwkami serwujemy przestudzone lub lekko ciepłe.

Uwagi

Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu. Jeśli śliwki są bardzo słodkie to możemy zmniejszyć ilość cukru waniliowego, albo w ogóle z niego zrezygnować.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.