Kladdkaka


x

Łatwy

Tani


Kladdkaka to szwedzkie ciasto czekoladowe, które robi się niezwykle szybko bo zaledwie w 10 minut! Ma głęboki czekoladowy smak, jest mocno wilgotne w środku i trochę przypomina brownie. Zapraszamy!

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 20 min 30 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • jajka - 3 sztuki

  • mąka pszenna - 120 g

  • cukier - 250 g

  • masło - 130 g

  • gorzkie kakao - 50 g

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta kladdkaka

  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

Jajka roztrzepujemy trzepaczką do momentu połączenia żółtka z białkiem.

W rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia. Po 2 minutach dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mieszamy (cukier powinien zacząć się rozpuszczać).

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, szczyptę soli.

Dodajemy masło z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy.

Okrągłą formę smarujemy masłem i przekładamy masę.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto kladdkaka przez 20 minut.

Po tym czasie powinno ono być upieczone z zewnątrz i płynne w środku (podobnie jak ciasta typu lava cake). Odkładamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasto kladdkaka serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Uwagi

Przepis na formę o średnicy 20 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.