Kladdkaka

 

(czas przygotowania 10 minut + 20 minut pieczenia)

Kladdkaka to szwedzkie ciasto czekoladowe, które robi się niezwykle szybko bo zaledwie w 10 minut! Ma głęboki czekoladowy smak, jest mocno wilgotne w środku i trochę przypomina brownie. Zapraszamy!

Polecamy także nasze rewelacyjne brownie z ciecierzycy – przepis znajdziecie tutaj!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 130g masła
  • 50g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta kladdkaka
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

jajka roztrzepujemy trzepaczką do momentu połączenia żółtka z białkiem. W rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia. Po 2 minutach dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mieszamy (cukier powinien zacząć się rozpuszczać).

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, szczyptę soli. Dodajemy masło z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy.

Okrągłą formę smarujemy masłem i przekładamy masę..

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto kladdkaka przez 20 minut.

Po tym czasie powinno ono być upieczone z zewnątrz i płynne w środku (podobnie jak ciasta typu lava cake). Odkładamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasto kladdkaka serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

8 komentarzy “Kladdkaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 4 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital