Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)

 

(czas przygotowania około 15 minut, porcja dla 2 osób)

Tradycyjny, delikatny i idealny na pyszny obiad! Zapraszamy na sznycel wiedeński czyli klasyczny Wiener Schnitzel 🙂

Składniki:

  • 2 kotlety cielęce (polecamy łopatkę)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

kotlety cielęce rozbijamy na grubość około 3-4 mm. Oprószamy je solą i delikatnie pieprzem (jeśli lubimy). Następnie posypujemy je dokładnie mąką i zanurzamy w jajku roztrzepanym z mlekiem. Kolejno każdy sznycel wiedeński powinien być obtoczony w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Smażymy kotlety cielęce na złoty kolor z obu stron.

Sznycle wiedeńskie serwujemy z plastrem cytryny oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

24 ÷ = 4

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital