Warzywne kotlety


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Macie ochotę na pyszne warzywne kotlety? Polecamy je gorąco bo są świetną alternatywą dla mięsnych! A przy okazji robi je się niezwykle prosto 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ugotowana ciecierzyca - 400 g

  • mąka - 1 łyżka

  • cebula - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • przecier pomidorowy - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki

  • ulubione zioła np. wędzona papryka, oregano, suszona mięta

  • sól

  • pieprz

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W misie malaksera umieszczamy wszystkie składniki (poza olejem) i miksujemy je, aż do uzyskania idealnie gładkiej masy, następnie odstawiamy na około 2-3h do lodówki.

Po tym czasie z masy formujemy warzywne kotlety (polecamy użyć foremki), smażymy je na głębokim oleju do momentu, aż będą złote z obu stron i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Warzywne kotlety podajemy z ulubionym sosem (polecamy sos aïoli) lub jogurtem naturalnym.

Uwagi

Jeśli nie przepadamy za smażonymi potrawami, kotlety warzywne możemy także upiec w piekarniku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.