Ser labneh z 2 składników


x

Normalny

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Lubicie delikatne serki w stylu almette? Jeśli tak to ser labneh (nazywany też po prostu serem z jogurtów) Was zachwyci! Jest kremowy, delikatny, a przede wszystkim z dobrym, bo najprostszym składem. Ponadto zrobimy go w dosłownie 10 minut 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • jogurt grecki - 800 g

  • sól - 1 łyżeczka

Opcjonalnie:

  • ulubione zioła: ostra/słodka papryka, pieprz, suszona mięta

PRZYGOTOWANIE

Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy sól i wybrane przez nas dodatki (jeśli takowe preferujemy).

Do przygotowania sera labneh potrzebna nam będzie druga miska, na którą nakładamy sitko/durszlak (wyparzony wrzątkiem), wyłożony złożoną na pół gazą (zwykłą, do kupienia w aptece).

Na gazę powoli wylewamy przygotowany wcześniej jogurt grecki, następnie za pomocą gumki recepturki związujemy końce gazy.

Jednym słowem tworzymy taki pakuneczek z jogurtami w środku. Całość wkładamy do lodówki.

Z naszego „pakuneczku” powoli będzie wyciekała serwatka, dlatego warto co kilka godzin odcisnąć ser labneh i zsunąć gumki recepturki niżej.

Po około 12 godzinach otrzymamy delikatny kremowy ser labneh, który będzie miał konsystencje śmietankowego serka kanapkowego.

Aby ser był ciut bardziej zwarty możemy poczekać do 24h.

Ser labneh serwujemy ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Czas przygotowania to 10 minut, ale czas oczekiwania to 12-24h.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.