Sernik z michałkami


x

Normalny

Drogi


Sernik z michałkami to prawdziwy hit – delikatna, rozpływająca się w ustach masa z michałkami, a do tego subtelny aromat cynamonu 🙂 Nasz zdecydowany faworyt do jesiennej kawki!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Spód:

  • ciastka korzenne/herbatniki - 200 g

  • masło - 4 łyżki

Masa z michałkami:

  • michałki białe - 280 g

  • masło - 2 łyżki

  • mleko skondensowane słodzone - 130 ml

  • mleko skondensowane niesłodzone - 70 ml

Masa serowa:

  • śmietanka kremówka 36% - 400 ml

  • serek śmietankowy - 400 g

  • cukier puder - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • cynamon cejloński

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy nimi spód formy do sernika.

Masa z michałkami:

Masło roztapiamy i powoli dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Mieszamy aby składniki się połączyły.

Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ściągamy rondelek z ognia.

W malakserze kruszymy michałki na piasek i dodajemy partiami zawartość rondelka. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.

Masa serowa:

Serek śmietankowy ubijamy wraz z łyżką cukru pudru do uzyskania puszystej masy i dodajemy masę z michałków. Miksujemy do połączenia składników.

Śmietankę kremówkę ubijamy osobno z pozostałą łyżka cukru pudru.

Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.

Sernik z michałkami:

Masę serową z michałkami przenosimy na spód z ciastek, oprószamy cynamonem (możemy za pomocą wykałaczki zrobić szlaczki) i odkładamy do lodówki na całą noc.

Sernik z michałkami możemy podawać przyozdobiony laską wanilii.

Uwagi

Przepis na formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy malaksera możemy rozkruszyć michałki w inny sposób, a następnie ucierać je z mleczną masą. Śmietanka musi być mocno schłodzona, najlepiej całą noc.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.