Brazylijskie coxinhas


x

Normalny

Przystępny


Została Ci resztka wywaru i trochę mięsa po gotowaniu rosołu? Jeśli tak to mamy propozycję na super danie! Brazylijskie coxinhas to pierożki z ugotowanego mięsa drobiowego, które kształtem mają przypinać udka. Smakują wyśmienicie i oczywiście idealnie wpasowują się w naszą akcję #niewkubel 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
50 min
Przygotowanie 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

Ciasto:

  • bulion - 2 szklanki

  • mąka pszenna - 750 g

  • jajko - 1 sztuka

  • żółtko - 1 sztuka

Farsz:

  • ugotowane podudzia kurczaka - 3 sztuki

  • serek śmietankowy - 200 g

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • cebula - 1/2 sztuki

  • papryka czerwona - 1/2 sztuki

  • papryczka chili - 1 sztuka

  • limonka - 1 sztuka

  • słodka papryka - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • jajko - 1 sztuka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Bulion doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z palnika, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu pełnego połączenia składników i ujednolicenia konsystencji.

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz:

Cebulę drobno siekamy i smażymy z 2 ząbkami czosnku.

Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy około 3 minuty, odstawiamy do ostudzenia.

Mięso kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy.

Papryczkę chili drobno siekamy, pozostały czosnek przeciskamy przez praskę. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Wszystkie składniki łączymy z serkiem śmietankowym, łyżeczką soku z limonki i doprawiamy do smaku.

Brazylijskie coxinhas:

Gdy ciasto przestygnie dodajemy do niego jajko, żółto i zagniatamy. Oczywiście jeśli jest klejące to podsypujemy mąką.

Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka.

Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto w taki sposób, aby utworzyło nam „nóżkę”.

Tak przygotowane brazylijskie coxinhas panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Brazylijskie coxinhas podajemy z ulubionymi sosami.

Uwagi

Jeśli nie lubimy ostrych smaków to pomijamy papryczkę chili. Zamiast podudzi kurczaka możemy użyć ugotowanych piersi (2 sztuki). Do bułki tartej możemy dodać także przyprawy np. paprykę – wtedy pierożki będą miały ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.