Brazylijskie coxinhas

 

(czas przygotowania około 40 minut)

Została Ci resztka wywaru i trochę mięsa po gotowaniu rosołu? Jeśli tak to mamy propozycję na super danie! Brazylijskie coxinhas to pierożki z ugotowanego mięsa drobiowego, które kształtem mają przypinać udka. Smakują wyśmienicie i oczywiście idealnie wpasowują się w naszą akcję #niewkubel 🙂

Składniki

ciasto:

  • 2 szklanki bulionu
  • 750g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

farsz:

  • mięso z 3 ugotowanych podudzi kurczaka (mogą być też ugotowane 2 piersi)
  • 200g serka śmietankowego
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryki
  • 1 papryczka chili (może być jej mniej lub może zostać pominięta jeśli nie lubimy ostrego)
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

ciasto:

bulion doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z palnika, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu pełnego połączenia składników i ujednolicenia konsystencji. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz:

cebulę drobno siekamy i smażymy z 2 ząbkami czosnku. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy około 3 minuty, odstawiamy do ostudzenia. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Papryczkę chili drobno siekamy, pozostały czosnek przeciskamy przez praskę. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Wszystkie składniki łączymy z serkiem śmietankowym, łyżeczką soku z limonki i doprawiamy do smaku.

Brazylijskie coxinhas:

gdy ciasto przestygnie dodajemy do niego jajko, żółto i zagniatamy. Oczywiście jeśli jest klejące to podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto w taki sposób, aby utworzyło nam „nóżkę”. Tak przygotowane brazylijskie coxinhas panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Uwaga! Do bułki tartej możemy dodać także przyprawy np. paprykę – wtedy pierożki będą miały ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Brazylijskie coxinhas podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Brazylijskie coxinhas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital