Szarlotka babci

 

(czas przygotowania około 25 minut + godzina leżakowania ciasta i godzina pieczenia)

Szarlotka babci jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smakuje tradycyjnie czyli rewelacyjnie 🙂

Jeśli szarlotka to Twoje ulubione ciasto to zapraszamy także na szarlotkę z dużą ilością jabłek – przepis tutaj, a jeśli preferujesz szybkie słodkości to polecamy błyskawiczny jabłecznik – przepis tutaj!

Składniki:

  • 5 dużych jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
  • 1 jajko
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika/szarlotki lub cynamonu
  • cukier puder
  • szczypta soli

Przygotowanie:

na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i całość siekamy nożem do momentu uzyskania kawałków ciasta lub rozcieramy składniki w palcach. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50-60 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki i odkładamy na minimum kwadrans.

Z lodówki wyjmujemy jedną kulkę ciasta, rozwałkowujemy ją i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też pokroić ciasto nożem na plastry i „zlepić” placami spód w blaszce).

Jabłka odciskamy rękoma z nadmiaru soku, posypujemy przyprawą do szarlotki/piernika lub cynamonem i wykładamy równomiernie na ciasto. Drugą kulę ciasta również rozwałkowujemy, wykładamy jako ostatnią warstwę i robimy ładne nakłucia widelcem.

Uwaga! Jeśli ciężko nam się wałkuje to możemy także zetrzeć ciasto na tarce lub „porwać na kawałki”.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – góra/dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna być pieczona 60 minut, ewentualnie jeśli mamy słabszy piekarnik możemy ją dopiec kilka minut.

Szarlotka babci najlepiej smakuje sama, oprószona cukrem pudrem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Szarlotka babci

Odpowiedz na „ErviAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 6

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital