Szybki migdałowy sernik

 

(czas przygotowania około 15 minut + pieczenie)

V Ten przepis jest bez glutenu

Lubisz pyszne i błyskawiczne ciasta? Jeśli tak to szybki migdałowy sernik przypadnie Ci do gustu 🙂

Polecamy także rewelacyjny sernik z michałkami – przepis tutaj oraz sernik czekoladowy z 3 składników – przepis tutaj!

Składniki:

  • 750g sera z wiaderka lub twarogu (musi być minimum 3 razy zmielony!)
  • 250g serka mascarpone
  • 1.5 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 jajek
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki czekolady karmelowej (ew. mlecznej)

Przygotowanie:

w misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy dodając stopniowo jajka, cukier oraz likier amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i łyżką, bardzo delikatnie łączymy z masą serową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szybki sernik migdałowy pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.5h. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony, jeśli tak to otwieramy piekarnik i pozostawiamy go do pełnego ostudzenia.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ostudzony sernik.

Szybki migdałowy sernik serwujemy z ulubioną kawą lub herbatą 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Szybki migdałowy sernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 27 = 28

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital