Krem z kasztanów

 

(czas przygotowania około 30 minut, przepis na 3 słoiczki o pojemności 300ml)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj zapraszamy na rewelacyjny jesienny przepis! Krem z kasztanów smakuje wyśmienicie jako krem do tortów, ale sprawdzi się również do kanapek 🙂

Składniki:

  • 500g jadalnych kasztanów
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

kasztany nacinamy na kształt krzyża i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie je odcedzamy i obieramy ze skorupek.

W garnku umieszczamy mleko, cukier, esencje waniliową, kasztany i gotujemy ma małym ogniu około 10-15 minut. Gdy mleko się zredukuje, całość odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy na gładką masę. Próbujemy krem z kasztanów i w razie potrzeby dosładzamy.

Uwaga! Do kupienia są także kasztany już obgotowane, jeśli na takie się zdecydujemy to pomijamy pierwszy krok.

Krem z kasztanów przechowujemy w lodówce, lub mrozimy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Krem z kasztanów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

34 + = 35

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital