Bułeczki z budyniem

 

(czas przygotowania 2.5h, czas pieczenia 20 minut)

Bułeczki z budyniem kocha chyba każdy, a takie świeżo upieczone to prawdziwa rewelacja 🙂

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 70g roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • mleko do budyniu (ilość zależy od konkretnego budyniu)
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odkładamy do ostygnięcia.

W kubku mieszamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 15 minut. W misce lub na stolnicy umieszczamy mąkę, pozostały cukier, jajka, zaczyn, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione, ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Jeśli ciasto drożdżowe będzie się mocno kleiło możemy dodać odrobinę mąki, jednak aby było puszyste nie możemy przesadzić (najlepiej nie dodawać więcej niż 1-2 łyżki).

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce, na godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie, natłuszczonymi dłońmi, formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy na 30 minut.

Następnie w każdej bułeczce robimy dołek, który wypełniamy kopiatą łyżką budyniu.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto (nie jest to jednak obowiązkowe).

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Bułeczki z budyniem pieczemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli jeszcze nie to dopiekamy 5 minut.

Bułeczki z budyniem podajemy ostudzone!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Bułeczki z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × = 25

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital