Tarta z figami

 

(czas przygotowania 60 minut, czas pieczenia 25 minut)

Świeże figi nie są bardzo popularne w polskich deserach, a warto to zmienić! Tarta z figami to wyśmienita propozycja do popołudniowej kawki 🙂

Składniki

spód:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • tłuszcz do wysmarowania formy

krem mascarpone:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

dodatkowo:

  • 6 dojrzałych fig
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej (może być też biała lub mleczna)

Przygotowanie

spód:

na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart. Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu.

Krem mascarpone:

śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników. Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce! Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Tarta z figami:

na ostudzony spód wykładamy krem, układamy umyte i pokrojone na plasterki figi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.

Tarta z figami powinna być schłodzona przed podaniem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Tarta z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

73 + = 82

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital