Risotto dyniowe z kozim serem

 

(czas przygotowania 1h, porcja dla 2 osób)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Jesiennie, wykwintnie i niezwykle smacznie! Zapraszamy na risotto dyniowe z kozim serem 🙂

Składniki:

  • 0.5 kg dyni (obranej, bez pestek)
  • 700ml bulionu warzywnego (gorącego)
  • 150g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 30g masła
  • oliwa z oliwek
  • 100g sera koziego w roladzie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

dynię kroimy na około 4 kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25 minut (dynia powinna być miękka). Gdy przestygnie, blendujemy ją na gładkie purée.

Cebulę drobno siekamy i smażymy na połowie masła, gdy się zarumieni dodajemy ryż. Całość smażymy na małym ogniu do momentu, aż ziarenka zrobią się przeźroczyste. Kolejno dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy szklankę bulionu i mieszając czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Ponownie dolewamy szklankę i powtarzamy czynność. Jeśli ryż będzie al dente zanim wlejemy całość bulionu to na tym poprzestajemy.

Kozi ser kroimy na plastry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem, układamy na papierze do pieczenia i grillujemy w piekarniku około 3 minuty, aż się zarumieni i lekko roztopi.

Risotto mieszamy z drugą połową masła, dyniowym purée i doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz i dekorujemy grillowanym kozim serem.

Prawidłowo przygotowane risotto dyniowe z kozim serem powinno mieć kremową, lekko gęstawą konsystencję.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

24 − 23 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital