Oponki serowe

 

(czas przygotowania około 60 minut, przepis na 16 oponek)

Oponki serowe trochę nam pachną Tłustym Czwartkiem, ale są tak pyszne że smakują idealnie o każdej porze roku 🙂

Składniki:

  • 250g twarogu (półtłustego)
  • 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 250g mąki pszennej dobrej jakości
  • 60g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1.5 l oleju rzepakowego do smażenia (może być też smalec)
  • drobny cukier/cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę/zmielony ser, żółtka, cukier, jogurt grecki, sodę, esencję waniliową, ocet i zagniatamy ciasto na oponki serowe. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne to rozwałkowujemy je na placek ok. 1.5 cm, jeśli będzie się kleiło możemy oprószyć je mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w ich środek wykrawamy kieliszkiem, tak aby wyszły nam oponki.

W głębszym garnku mocno rozgrzewamy olej. Oponki serowe smażymy na złoty kolor po ok. 1 minucie z każdej strony, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.

Jeszcze lekko ciepłe oponki serowe oprószamy cukrem pudrem lub drobnym cukrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

90 ÷ = 9

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital