Ciasto kruche z serem i jagodami

 

(czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 60 minut)

Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką to rewelacyjna propozycja do herbatki z rodziną! Jedno jest pewne – zniknie bardzo szybko 😉

Składniki

ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła (mocno schłodzonego)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek mielonych orzechów
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 50 g masła

dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury jagodowej lub świeżych jagód

Przygotowanie

ciasto:

mąkę, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Dodajemy zimne masło i siekamy do momentu uzyskania „okruchów” ciasta. Żółtka roztrzepujemy i łyżką mieszamy z okruchami ciasta. Z całości odejmujemy 1/3, dodajemy do niej orzechy, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Pozostałe 2/3 zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta i również wkładamy do lodówki na 1.5h. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy i pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra-dół) 20 minut.

Masa serowa:

masło roztapiamy i schładzamy. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami masy serowej i całość ucieramy/miksujemy.

Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką:

na podpieczony spód wykładamy masę serową i na nią jagody. Całość przykrywamy orzechową kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto 35-40 minut.

Ciasto kruche z serem, jagodami i orzechową kruszonką podajemy ostudzone i przyozdobione jagodami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

49 + = 54

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital