Puszyste racuchy z jabłkami

 

(czas przygotowania 20 minut, porcja dla 4 osób)

Puszyste racuchy z jabłkami sprawdzą się idealnie na podwieczorek, a także słodkie śniadanie! Danie niby proste, klasyczne, ale smak zawsze fenomenalny 🙂

Składniki:

  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 mniejsze, słodkie jabłka
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 krople esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

w misie miksera ubijamy jajko z cukrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy na zmianę mąkę, proszek do pieczenia i mleko oraz na koniec (jeśli się zdecydujemy) – szczyptę cynamonu i esencje waniliową. Nie miksujemy za długo, gdy składniki się połączą wyłączamy mikser. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z masą na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej, małą chochelką nabieramy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe puszyste racuchy z jabłkami podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 9 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital