Błyskawiczne ciasteczka amaretto
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Popołudniowa kawka, a do niej… błyskawiczne ciasteczka amaretto:) Zapraszamy bo są naprawdę pyszne!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 15 min | 15 min | 30 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
| Pieczenie | 15 min | 
| Gotowe | 30 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 30 | 
- masło (miękkie) - 150 g 
- jajka (L) - 2 sztuki 
- mąka pszenna - 3 szklanki 
- cukier puder - 250 g 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- amaretto/aromat migdałowy - 2 łyżeczki 
- migdały - 30 sztuk 
PRZYGOTOWANIE
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodajemy jajko, amaretto i miksujemy do czasu połączenia składników.
Kolejno dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, jeśli mikser będzie miał problem z ciastem to ucieramy ręcznie.
Z powstałego ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do każdego ciasteczka dociskamy na środku po jednym migdale.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Błyskawiczne ciasteczka amaretto pieczemy około 15 minut, jednak po upływie 10 warto zacząć je obserwować czy przypadkiem nie są już gotowe.
Ciasteczka amaretto podajemy ostudzone, same lub z ulubioną konfiturą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            