Pasta z dyni do chleba

 

(czas przygotowania 15 minut + 30 minut pieczenia dyni, przepis na mały słoiczek pasty z dyni)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez gluten

Pasta z dyni to przepyszna, jesienna propozycja do kanapek, która z pewnością podbije Wasze serca i podniebienia, podobnie jak nasze 🙂

Składniki:

  • 0.5 kg dyni (obranej, bez pestek, najlepiej Hokkaido)
  • 1/2 małej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

dynię kroimy na około 4 kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25-30 minut (dynia powinna być miękka).

Na suchej patelni, malutkim ogniu, cały czas delikatnie mieszając prażymy pestki dyni. Gdy się zarumienią przesypujemy je na talerzyk.

Cebulkę kroimy i podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy 1 ząbek czosnku. Smażymy do czasu zarumienienia.

Gdy dynia przestygnie, dodajemy do niej pokrojone, suszone pomidory, ząbek czosnku, sok z cytryny, zawartość patelni, pestki dyni, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostrą paprykę i całość blendujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy siekaną natkę pietruszki i mieszamy łyżką.

Uwaga! Warto na początku dodać ciut mniej przypraw oraz cytryny i wedle preferencji doprawiać do smaku.

Pasta z dyni powinna być serwowana wraz ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 7 = 3

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital