Dorsz w cieście piwnym
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Dorsz w cieście piwnym to szybkie danie, a z dodatkiem przysmażonego czosnku smakuje naprawdę fenomenalnie i niebanalnie 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 35 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 35 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- filety z dorsza (świeże) - 1 kg 
- mąka pszenna - 1 szklanka 
- jasne piwo - 3/4 szklanki 
- woda - 1/2 szklanki 
- jajko - 1 sztuka 
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki 
- sól 
- pieprz 
- cytryna 
- olej do smażenia 
Dodatkowo:
- czosnek (ząbki) - 4 sztuki 
- masło - 2 łyżki 
Do podania:
- ziemniaki 
- brokuły 
PRZYGOTOWANIE
Ciasto piwne:
Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.
Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.
Dorsz w cieście piwnym:
Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.
Następnie dokładnie je odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący).
Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
W rondelku rozgrzewamy masło i na malutkim ogniu podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Gdy się delikatnie zarumieni to ściągamy go z palnika.
Dorsza, ugotowane al’dente brokuły i gotowane/pieczone ziemniaki serwujemy polane masłem czosnkowym.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            