Bułeczki drożdżowe z jabłkami

 

(przepis na 12 bułeczek, czas przygotowania 2h + czas pieczenia 10 minut)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Bułeczki drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami smakują najlepiej jesienną porą, zwłaszcza gdy dodamy szczyptę korzennych przypraw! Dodatkowo ciasto nie zawiera mleka i jajek, dzięki czemu będzie idealne dla osób z nietolerancjami i wegan 🙂

Składniki

ciasto:

  • 30g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki soli

nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 0.5 szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

ciasto:

drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.

Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy 4 łyżki wody, pozostały cukier, mieszamy i odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, roztopiony ale ostygnięty olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki przez około 10-15 minut. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.

Nadzienie:

jabłka obieramy, usuwamy gniazdko nasienne i kroimy w grubszą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy jabłka, cukier, przyprawę korzenną i smażmy około 20 minut. Nadzienie odstawiamy do ostygnięcia.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami:

ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie nadzienie jabłkowe, które posypujemy rodzynkami. Całość delikatnie zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze „plastry”, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy siekanymi orzechami. Bułeczki drożdżowe z jabłkami odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bułeczki 10 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy około 3-5 minut.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami podajemy same, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital