Bułeczki drożdżowe z jabłkami


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Bułeczki drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami smakują najlepiej jesienną porą, zwłaszcza gdy dodamy szczyptę korzennych przypraw! Dodatkowo ciasto nie zawiera mleka i jajek, dzięki czemu będzie idealne dla osób z nietolerancjami i wegan 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
35 min 10 min 45 min
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

Ciasto drożdżowe

  • świeże drożdże - 30 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • ciepła woda - 1/2 szklanki

  • woda - 4 łyżki

  • cukier - 4 łyżki

  • olej kokosowy - 2 łyżki

  • sól - 1/2 łyżeczki

Nadzienie:

  • jabłka - 500 g

  • olej kokosowy - 1 łyżeczka

  • cukier - 1/4 szklanki

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • rodzynki - 1 garść

  • orzechy laskowe - 1 garść

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.

Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy 4 łyżki wody, pozostały cukier, mieszamy i odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, roztopiony ale ostygnięty olej kokosowy.

Wyrabiamy ciasto drożdżowe na bułeczki przez około 10-15 minut.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.

Nadzienie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdko nasienne i kroimy w grubszą kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy jabłka, cukier, przyprawę korzenną i smażmy około 20 minut. Nadzienie odstawiamy do ostygnięcia.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami:

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie nadzienie jabłkowe, które posypujemy rodzynkami.

Całość delikatnie zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze „plastry”, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy siekanymi orzechami.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bułeczki 10 minut, po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy około 3-5 minut.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami podajemy same, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.